Prix Galien Award

Research

Research Award 2022 voor dr. Frances de Man

Kandidaten voor de prestigieuze Research Award kunnen worden gekarakteriseerd als 'veelbelovende, startende onderzoekers’ en het werk waarop de toekenning van de prijs wordt gebaseerd is bij een Nederlandse instelling verricht. Volgens de jury voldoet dr. Frances de Man werkzaam op de afdeling longziekten van Amsterdam UMC, locatie VUmc, aan al deze criteria.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien Research Award 2021

Het was voor de jury al een klus om tot drie genomineerden te komen uit de lijst van 10 kandidaten die werden voorgedragen. Natuurlijk was het reglement leidend en dat beschrijft dat de prijs wordt toegekend aan een onderzoeker die wetenschappelijk onderzoek heeft verricht dat van grote betekenis is voor en direct betrekking heeft op fundamenteel of klinisch geneesmiddelenonderzoek. Daarbij is het op het spoor komen van fundamentele bevindingen om in de toekomst therapieën te vinden voor aandoeningen of ziekten waarvoor nu geen of geen afdoende behandeling bestaat een pre.

Verder moet het onderzoek qua omvang en relevantie aanzienlijk uitstijgt boven werk verricht in het kader van een promotie. De kandidaten kunnen worden gekarakteriseerd als 'veelbelovende, startende onderzoekers’ en het werk waarop de toekenning van de prijs wordt gebaseerd is bij een Nederlandse instelling verricht.

Uit de presentaties getoond op de avond van 16 mei werd duidelijk dat alle drie genomineerden ruimschoots aan de criteria voldoen. Maar uiteindelijk kon er slechts een winnaar zijn en daarom had de jury besloten de 2022 Prix Galien Research Award toe te kennen aan dr. Frances de Man. Zij werkt op de afdeling longziekten van Amsterdam UMC, locatie VUmc, waar zij in 2010 haar doctorstitel behaalde na daarvoor een dubbele master in de Biomedische wetenschappen te hebben afgerond. Inmiddels heeft De Man een onderzoeksgroep van 14 personen, heeft zij 10 afgeronde promotietrajecten begeleid en is ze betrokken geweest bij meer dan 100 publicaties in gerenommeerde internationale tijdschriften en ondertussen werd ze ook nog epidemioloog. Haar onderzoek richt zich met name op het ontrafelen van de oorzaken van rechter hartfalen een gevreesde en onbehandelbare complicatie van pulmonale hypertensie. Door de oorzaken nauwkeurig te ontrafelen zou het mogelijk moeten zijn nieuwe behandelingsstrategieën te ontwikkelen. Daarnaast zet Francis de Man zich in voor het reduceren van dierproeven en speelt ze een uitgesproken rol in het voor elkaar krijgen van gelijke kansen voor vrouwelijke onderzoekers. De jury sluit zich graag aan bij de conclusie van de mensen die haar voordroegen voor de prijs ‘Frances de Man is een veelzijdig en getalenteerde wetenschapper die al jaren op het hoogste niveau acteert. Daarnaast is ze een belangrijk rolmodel voor m.n. de volgende generatie vrouwelijke onderzoekers.’ Naast de gouden Prix Galien medaille ontvangt Frances de Man ook een geldbedrag van € 5.000.

De andere twee genomineerden waren dr. Myriam Chalabi, internist-oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek en dr. Wiktor Szymanski van het UMCG.

Klik hier voor het juryrapport  dr. Frances de Man

Image

Dr. Frances de Man Prix Galien Research Award winnaar 2022 ontvangt de oorkonde en medaille uit handen van prof. dr. Koos Burggraaf.

Foto: Niels Brouwer