Prix Galien Award

Research

Research Award 2021 voor dr. Jeffrey Pieter Vader

De prestigieuze Prix Galien Research Award bekroont het werk van een veelbelovende jonge onderzoeker op het gebied van fundamenteel of klinisch geneesmiddelenonderzoek. Dit jaar, bij de 27e uitreiking van de Prix Galien, tijdens de Dutch Health Week, mocht dr. Pieter Vader de Prix Galien Research Award 2021 in ontvangst nemen van juryvoorzitter prof. dr. Koos Burggraaf. Vader is Associate Professor aan het UMC Utrecht.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien Research Award 2021
Er waren dit jaar 7 kandidaten voor de Prix Galien Research Award. Tijdens het juryberaad werden uit de 7 kandidaten 3 genomineerden geselecteerd die conform het reglement en de visie van de juryleden voldeden aan de eisen. Ook dit jaar werd niet de winnaar vooraf bekend gemaakt, maar alleen de 3 ‘runners up’ en kregen zij de statuur genomineerd toegekend, dit werden:

Dr. Thomas Dorlo, Senior onderzoeker aan het AvL / NKI. Dr. Pieter Vader, Associate Professor, UMC Utrecht en prof. dr. Wilbert Zwart,  Professor of  Functional Genomics in Oncology.

Uiteindelijk werd na een korte video-introductie van de genomineerden dr. Pieter Vader uitgroepen tot de winnaar van de Prix Galien Research Award 2021. Het onderzoek van dr Vader richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe generatie aan geneesmiddelen gebaseerd op exosomen. Deze extracellulaire membraanblaasjes zijn nanodeeltjes die van nature in ons lichaam voorkomen en een belangrijke rol in communicatie tussen cellen. Dr Vader probeert inzicht te krijgen in de biologische mechanismen waarmee exosomen (patho)fysiologische processen kunnen beïnvloeden. Daarbij richt hij zich specifiek op de rol van exosomen bij regeneratie van het hart. De bijdrage van zijn onderzoek op het gebied van geneesmiddelen is met name op het toepassen van membraamblaasjes als drager voor geneesmiddelen die bestaan uit RNA; een vorm van therapie die erg in opkomst is. Op dat gebied heeft hij een aantal indrukwekkende bevindingen gedaan die veel aandacht hebben gekregen. Naast de gouden Prix Galien medaille ontvangt Pieter Vader ook een geldbedrag van € 5.000.

Klik hier voor het juryrapport  dr. Pieter Vader

Image

Dr. Pieter Vader, Prix Galien Research Award winnaar 2021.

Foto: Sander Blom