Prix Galien Award

Research

Research Award 2015 voor dr. Alwin Huitema

Dr. Alwin Huitema studeerde cum laude af bij de faculteit Farmacie te Utrecht en behaalde daarna zijn registratie als ziekenhuisapotheker en als klinisch farmacoloog. De prestigieuze Prix Galien Research Award bekroont het werk van een veelbelovende jonge onderzoeker op het gebied van fundamenteel of klinisch geneesmiddelenonderzoek. De prijs een bedrag van € 5.000 en een gouden medaille werd uitgereikt door prof. dr. Ron de Kloet, emeritus hoogleraar medische farmacologie Universiteit Leiden.

Huitema is werkzaam als ziekenhuisapotheker bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Nederlands Kanker Instituut, NKI). Dit Instituut doet toonaangevend onderzoek binnen de oncologie. Het betreft fase I, II en III geneesmiddelstudies bij vele soorten kanker, maar ook investigator-initiated onderzoek met reeds geregistreerde geneesmiddelen. Met name op dat gebied heeft dr. Alwin Huitema een bijzonder belangrijke bijdrage geleverd. Personalized Medicine is daarbij een sleutelbegrip. Huitema heeft belangrijk bijgedragen aan het individualiseren van de dosering van geneesmiddelen, dankzij de uitkomsten van zijn onderzoek op het gebied van populatiefarmacokinetiek en -farmacodynamiek. Dat betrof het ontwikkelen van bepalingsmethoden om geneesmiddelconcentraties in bloed of ander lichaamsmateriaal te kunnen bepalen ten behoeve van “therapeutic drug monitoring”.

De jury noemde Huitema een “zeer getalenteerde geneesmiddelonderzoeker waarvan we nog veel zullen horen. Het is een groot genoegen om aan hem de Galenus Researchprijs 2015 te kunnen uitreiken”.

Het was de 22e editie van dit evenement. De Prix Galien Research Award 2016 werd bij deze gelegenheid uitgereikt tijdens de FIGON/Dutch Medicines Days. Hoofdsponsors van de Prix Galien zijn Nefarma, Van Zuiden Communications B.V. en ZonMw. Overige sponsoren zijn CordadSchulteHuis, Hinfelaar PR, samhealth en Vondst advocaten.

 Klik hier voor het juryrapport van Alwin Huitema

Image
Prof. dr. Paul Smits (juryvoorzitter Prix Galien), Prix Galien Research Award winnaar dr. Alwin Huitema en prof. dr. Ron de Kloet, emeritus hoogleraar medische farmacologie Universiteit Leiden en Academie Hoogleraar). Foto: Bart Versteeg