Prix Galien Award

Pharmaceutical

Pharmaceutical Award 2022 voor Pemazyre®

De 28e uitreiking van de Prix Galien Award werd gekenmerkt door de opsplitsing van deze Award in een Biological Award en een Pharmaceutical Award. Juryvoorzitter prof. dr. Koos Burggraaf lichtte dit tot met de uitleg "dat de opsplitsing van de oorspronkelijke Pharmaceutical Award hiermee tevens recht doet aan de diversiteit van de therapeutische interventies".

Er waren voor de Award 3 aanmeldingen, die vooraf werden voorgesteld met korte aansprekende video's. Uiteindelijke winnaar werd Pemazyre® als meest betekenisvolle en innovatie pharmaceutical van 2022 uitgeroepen. De prijs, een fraaie gouden medaille, werd uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. Koos Burggraaf, CEO van het LACDR.

 deDe jury heeft hiertoe besloten omdat Pemazyre® (pemigatinib)  het eerste geregistreerde middel is dat heel specifiek een belangrijk mechanisme remt dat verantwoordelijk is voor de groei en overleving van maligne cellen bij galgangkanker. Het betreft de remming, met een klein molecuul geneesmiddel, van de subtypes van de Fibroblast growth factor receptor (FGFR).

Veranderingen in deze fibroblast groei factor zijn vooral heel belangrijk bij galgangkanker en nog belangrijker: de betrokkenheid van het fusiegen van fibroblast groeifactor receptor 2 verergert na chemotherapie, wat de kans op overleving van patiënten met deze ziekte nog kleiner maakt. Dat is een belangrijk gegeven omdat patiënten met galgangkanker op het moment van de diagnose vaak niet meer geopereerd kunnen worden en dan behandeld worden met chemotherapie.

Het ontrafelen van dit super-complexe mechanisme bij galgangkanker en het vinden van een therapie die dit mechanisme remt is een prestatie van de bovenste plank en daarmee kwalificeert Pemazyre<sup>®</sup> zich volgens de jury tot de winnaar van de Prix Galien Pharmaceutical Award 2022.

Weliswaar is galgangkanker een heel zeldzame ziekte, maar de jury hoopt dat het met toekennen van de prijs er een stimulans gegeven wordt voor vergelijkbare geneesmiddelen die met recht gepersonaliseerde therapie genoemd kunnen worden.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien Pharmaceutical Award 2022
Eveneens genomineerd in deze categorie was Evrysdi® (risdiplam) van Roche Nederland. Kandidaat was tevens Vocabria® + Rekambys® injection (cabotegravir + rilpivirine suspensie voor injectie) van ViiV Healthcare B.V.

Klik hier voor het juryrapport van Pemazyre®

Image

Elke Engström, Executive Director Pemazyre Integrated Franchise Lead & New van Incyte BioSciences Benelux met juryvoorzitter prof. dr. Koos Burggraaf

Foto: Niels Brouwer