Prix Galien Award

Pharmaceutical

Pharmaceutical Award 2020 voor Vitrakvi®

De 27e uitreiking van de Prix Galien  Pharmaceutical Award 2020 vond door het uitstellen van de ceremonie tegelijkertijd plaats met de uitreiking van de Pharmaceutical Award 2021. De uitreiking gebeurde online tijdens de 1e editie van de Dutch Health Week in Jaarbeurs. Er waren voor 2020 4 aanmeldingen, die vooraf werden voorgesteld met korte aansprekende video's. Uiteindelijke winnaar werd Vitrakvi® als meest betekenisvolle en innovatie geneesmiddel van 2020 uitgeroepen. De prijs, een fraaie gouden medaille, werd uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. Koos Burggraaf, CEO van het LACDR.

Vitrakvi® (larotrectinib) is geïndiceerd  voor de behandeling van volwassen en pediatrische patiënten met solide tumoren die een neurotrofe tyrosinereceptorkinase (NTRK) genfusie vertonen, die een ziekte hebben die lokaal gevorderd of gemetastaseerd is of waarbij de kans groot is dat chirurgische resectie leidt tot ernstige morbiditeit en die geen bevredigende behandelopties hebben

Sommige tumoren worden veroorzaakt door genfusie. Dit treedt bijvoorbeeld op genen die coderen voor Neurotrofe Tyrosine Receptor Kinase (NTRK). Deze TRK-fusiekankers produceren oncogene eiwitten en veroorzaken tumoren die zowel bij kinderen als volwassenen kunnen voorkomen. Door de lage incidentie van NTRK-genfusies, kan TRK-fusiekanker beschouwd worden als een (zeer) zeldzame ziekte waarvoor tot op heden geen doelgerichte behandelingen beschikbaar waren.

Larotrectinib is een TRK-remmer waarmee het mogelijk is om het genetisch defect van een tumor aan te pakken, ongeacht het weefsel waarin deze tumor ontstaat. Daarmee is dit geneesmiddel een sprekend voorbeeld van gepersonaliseerde behandeling voor een zeldzame vorm van kankers waarvan de biologie goed begrepen is en waarbij het aangrijpen op de oorzaak van de maligniteit. Bij iedere patiënt, ongeacht de leeftijd, waarbij na vooronderzoek is gebleken dat er sprake is van een TRK-fusie kanker kan Larotrectinib werken.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien Pharmaceutical Award 2020
Eveneens genomineerd waren Libtayo® (cemiplimab) van Sanofi Nederland en Yescarta® (axicabtagene ciloleuce) van Gilead Sciences, maar Vitrakvi mocht de Award mee naar huis nemen

De overige kandidaat was Ondexxya® (andexanet alfa) van Alexion Pharma.

Klik hier voor het juryrapport van  Vitrakvi®

Image

Nienke van den Brink, Head Medical Affairs Oncology van Bayer NV

Foto: Sander Blom