Prix Galien  Award

Pharmaceutical

Pharmaceutical Award 2016 voor Holoclar®

Nadat juryvoorzitter prof dr. Jan Danser uit de kandidaten voor de Prix Galien Pharmaceutical Award 2016 de drie genomineerde producten Cosentyx, Holoclar en Repatha bekendmaakte, mocht het bedrijf Chiesi Pharmaceuticals, de Prix Galien Pharmaceutical Award 2016 in ontvangst nemen.

Eigen stamcellen
Holoclar (ex vivo expanded autologous human corneal epithelial cells containing stem cells) is het eerste ‘advanced therapy medicinal product’ in Europa dat stamcellen bevat. Het wordt getransplanteerd in het oog van iemand die een beschadiging van het hoornvlies (cornea) heeft opgelopen. Holoclar is gemaakt van een biopt uit een klein, onaangetast deel van de cornea van de patiënt. De jury bewondert de publiek-private samenwerking die aan de ontwikkeling ten grondslag ligt, en het feit dat dit product bij uitstek ‘personalized medicine’ betreft (het zijn je eigen cellen!). Het juryrapport concludeerde: “Voor de patiënt met corneabeschadiging is het een fantastische ontwikkeling”.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien Pharmaceutical Award 2016
Uit de zeven inzendingen koos de jury drie genomineerden: Cosentyx (secukinumab) van Novartis Pharma B.V. voor de behandeling van matige tot ernstige plaque-psoriasis, actieve artritis psoriatica en actieve spondylitis ankylopoetica bij volwassenen; Holoclar (ex vivo expanded autologous human corneal epithelial cells containing stem cells) van Chiesi Pharmaceuticals B.V. geregistreerd voor de behandeling van limbale stamceldeficiëntie*, een ernstige zeldzame ziekte van het oog; Repatha (evolocumab) van Amgen B.V. geregistreerd als aanvulling op het dieet bij volwassenen met primaire hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie, behandeling van homozygote familiaire hypercholesterolemie in combinatie met andere lipidenverlagende behandelingen.

De overige kandidaten waren: Blincyto (blinatumomab) van Amgen B.V. voor de behandeling van volwassenen met Philadelphia-chromosoom-negatieve, recidiverende of refractaire precursor-B acute lymfoblastenleukemie (ALL); Keytruda (pembrolizumab) van MSD BV, geregistreerd als monotherapie bij volwassenen met gevorderd (inoperabel of gemetastaseerd) maligne melanoom van huid, niet-gespecificeerd; Lynparza (olaparib) van AstraZeneca, geregistreerd als monotherapie voor de onderhoudsbehandeling van volwassenen met een BRCA-gemuteerd platinagevoelig recidief hooggradig sereus epitheliaal ovarium, tuba- of primair peritoneaal carcinoom; Nucula (mepolizumab) van Glaxo Smith Kline B.V., voor de behandeling ernstig refractair eosinofiel astma bij volwassenen.

Het was de 23e editie van dit evenement. De Prix Galien Pharmaceutical Award 2016 werd bij deze gelegenheid uitgereikt tijdens de FIGON/ Dutch Medicines Days.

Klik hier voor het juryrapport Holoclar®

Image
Prof. dr. Jan Danser (juryvoorzitter Prix Galien), drs. Bart van Rossum (Medical Director - Chiesi Pharmaceuticals) en dr. Marco Timmers, CSO, Synthon, Nijmegen. Foto: Bart Versteeg