Prix Galien  Award

Pharmaceutical

Pharmaceutical Award 2015 voor Sirturo®

Juryvoorzitter prof. dr. Paul Smits noemde uit de kandidaten van de Prix Galien Pharmaceutical Award 2015 eerst de drie genomineerde producten Entyvio, Sirturo en Solvaldi. Hierna mocht Janssen Cilag, de Prix Galien Pharmaceutical Award 2015 voor Sirturo in ontvangst nemen. De huidige behandeling van multiresistente tuberculose is ingewikkeld, langdurig en vereist een aanzienlijk aantal geneesmiddelen met zwakke werkzaamheid en slechte verdraagbaarheid. Het faalrisico en de mortaliteit daarvan zijn hoog. Vandaag de dag is tuberculose de belangrijkste doodsoorzaak bij Hiv-positieve patiënten. De activiteit van Sirturo is zeer specifiek gericht tegen het essentiële enzym ATP-synthase van mycobacteriën. Het genezingspercentage bij Sirturo was in clinical trials 62% versus 44% bij placebo. Daarbij waren de vaakst voorkomende bijwerkingen van Sirturo leverfunctiestoornissen en een verlengd QTc-interval.

De jury van de Prix Galien Pharmaceutical Award concludeerde dan ook dat Sirturo een eerste en belangrijke stap is in de behandeling van multiresistente tuberculose en was trots om dit jaar de prijs uit te kunnen reiken aan Sirturo dat belangrijk bijdraagt aan het oplossen van de maatschappelijke nood van multiresistente tuberculose.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien Pharmaceutical Award 2015
Er waren dit jaar 9 kandidaten: Entyvio (vedolizumab) van Takeda, voor de behandeling van actieve, matig tot ernstige colitis ulcerosa en ziekte van Crohn; Gazyvaro (obinutuzumab) van Roche, bij patiënten met onbehandelde chronische lymfatische leukemie en bij wie een volledige dosis fludarabine niet mogelijk is; Imbruvica (ibrutinib) van Janssen-Cilag, voor de behandeling van chronisch lymfatische leukemie, het mantelcellymfoom en de ziekte van Waldenström; Kadcyla (trastuzumab emtansine) van Roche, voor patiënten met HER2-positieve gemetastaseerde borstkanker; Opsumit (macitentan) van Actelion Pharmaceuticals, bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH); Palexia Retard (tapentadol) van Grünenthal, ter preventie en behandeling van chronische pijn; Sirturo (bedaquiline) voor de behandeling van multiresistente tuberculose; Solvaldi (sofosbuvir) van Gilead Sciences Netherlands, bij hepatitis C (HCV) en Sylvant (siltiximab) van Janssen-Cilag, voor de behandeling van hiv- en HHV-8- negatieve patiënten met de multicentrische vorm van de ziekte van Castleman (MCD).

Uit de zeven inzendingen koos de jury drie genomineerden: Entyvio (vedolizumab); de uiteindelijke winnaar Sirturo (bedaquiline) en Solvaldi (sofosbuvir).

Het was de 23e editie van dit evenement. De Prix Galien Pharmaceutical Award 2015 werd bij deze gelegenheid uitgereikt tijdens de FIGON/Dutch Medicines Days. Hoofdsponsors van de Prix Galien zijn Nefarma, Van Zuiden Communications B.V. en ZonMw. Overige sponsoren zijn CordadSchulteHuis, Hinfelaar PR, Life & Health Communications, samhealth en Vondst advocaten.

 Klik hier voor juryrapport Sirturo®

Image
Prof dr. Eric Frijlink (RUG-hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie), prof. dr. K. Andries (Vice President Research Fellow, Janssen Discovery Research - Janssen Cilag) en prof. dr. Paul Smits (juryvoorzitter Prix Galien). Foto: Bart Versteeg