Prix Galien Award

Pharmaceutical

Excellence COVID-19 Award / Pharmaceutical voor Comirnaty®

Bij de 27e uitreiking van de Prix Galien Awards 2021 werd voor het eerst (en hopelijk voor het laatst) de Prix Galien Excellence COVID-19 Award uitgereikt. Deze Award was ingesteld om initiatieven te belonen in de strijd tegen de COVID-19 pandemie. De uitreiking gebeurde online tijdens de 1e editie van de Dutch Health Week in Jaarbeurs. Er waren in totaal 5 aanmeldingen: twee in de categorie MedTech en drie in de categorie Pharmaceutical. De kandidatenproducten werden voorafgaand aan de uitreiking zelf, voorgesteld met korte aansprekende video's. Uiteindelijke winnaar in de categorie Pharmaceutical werd Comirnaty® ,het COVID-19 vaccin van Pfizer. De prijs, een fraaie gouden medaille, werd uitgereikt door jurylid prof. dr. Andy Hoepelman, Professor in Medicine, Infectious Diseases Specialist, UMC Utrecht.

De twee nieuwe coronavaccins COVID-19 vaccine Moderna® van Moderna en Comirnaty® van BioNTech / Pfizer zijn zogenoemde mRNA-vaccins. Ze brengen hele kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA). Dit is dezelfde code die ook aanwezig is in het coronavirus. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaakt die het virus herkennen bij een besmetting, daarnaast wordt ook de cellulaire afweer (T-cellen geactiveerd). Het vaccin wordt op natuurlijk wijze door het lichaam afgebroken.

De werkzaamheid van beide vaccins is uitgebreid onderzocht op veiligheid en werkzaamheid. Het onderzoek vond wereldwijd plaats met voldoende aantallen patiënten en waren placebo gecontroleerd. Uit de klinische studies blijkt de coronavaccins in meer dan 85 % van de gevallen bescherming biedt tegen ziekte en opname door het coronavirus. Ook de sterfte door het coronavirus vermindert door vaccinatie met meer dan 95%. Deze vaccins werden ook uitgetest in risicogroepen. De bijwerkingen van deze vaccins zijn mild en vaak lokaal.

De jury vond het moeilijk om veel verschil tussen deze beide vaccins aan te geven. Echter omdat het vaccin van BioNTech / Pfizer ook is getest bij kinderen en een andere risicogroep zwangere vrouwen heeft de jury unaniem besloten om de Prix Galien- Excellence COVID-19 Award toe te kennen aan Comirnaty en feliciteert de firma’s BioNTech en Pfizer met dit succes.

De andere kandidaat voor deze prestigieuze Award was Veklury® (remdesevir) van Gilead Sciences Netherlands.

Klik hier voor het juryrapport van Comirnaty®

Image

Medisch Directeur Marc Kaptein van Pfizer

Foto: Sander Blom