Prix Galien  Award

MedTech Innovation

MedTech Innovation Award 2022 voor Scinus Cell Expansion System

Bij de 28e uitreiking van de Prix Galien Awards 2021 werd voor de 4e keer de Prix Galien MedTech Innovation Award, bestaande uit een gouden medaille, uitgereikt. Dit jaar waren er 4 kandidaten, uiteindelijk mocht het bedrijf Scinus Cell Expansion de MedTech Innovation Award uit handen van juryvoorzitter prof. dr. Lisette van Gemert - Pijnen ontvangen.

De MedTech Innovation Award beloont aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener. In aanmerking voor de Prix Galien MedTech Innovation Award komen innovaties op het terrein van medische apparatuur, diagnostica, eHealth-oplossingen, robotics, domotica, wearables/draagbare technologie, (remote) monitoring, telemedicine, serious gaming, simulatie, big data, digitalisering in de zorg en virtual & augmented reality.

In de afgelopen jaren zijn er enorme doorbraken geweest op het gebied van stamceltherapie en regeneratieve geneeskunde, gericht op de behandeling van ziektes met een groot sociaalmaatschappelijk en economische impact zoals diabetes, nierfalen, hartfalen. Scinus Cell Expansion System probeert stamceltherapie en regeneratieve geneeskunde breder toegankelijk te maken. Zij hebben daarbij ingezet op een innovatieve aanpak door een gesloten bioreactor systeem te ontwikkelen dat in staat is om met een relatief kleine hoeveelheid cellen van de patiënt uit een, op gestandaardiseerde manier grote hoeveelheden cellen op te kweken, nodig voor therapie. Hierbij moet u denken aan twee miljard adherente cellen of vijf miljard suspensiecellen, veel meer dan andere autologe kweektechnieken opleveren. De jury waardeert deze technologische en ook maatschappelijke innovatie opdat meer patiënten baat kunnen hebben bij doeltreffende en betaalbare cel-weefseltherapie.

Het gesloten bioreactor systeem heeft ook als voordeel dat het efficiënt kan zijn. Er zijn minder gespecialiseerde laboranten nodig, er is minder verspilling van duur kweekmedium en een complexe, dure cleanroom-infrastructuur is overbodig omdat er geen risico is op besmetting van de kweek.

Scinus Cell Expansion System is gecertificeerd (UPS class VI) en de accuraatheid, flexibiliteit en de werking ervan is getest via diverse wetenschappelijk experimenten. De jury waardeert de samenwerking met klinische partijen zoals gerenommeerde academische ziekenhuizen in binnen- en buitenland, en met innovatieve bedrijven op gebied van regeneratieve geneeskunde. De jury verwacht dat Scinus Cell Expansion System een opschaalbare en innovatieve medische toepassing is die het verschil kan maken de komende jaren en dat het systeem bij kan dragen aan verbetering van de gezondheidszorg door toegankelijke en kosteneffectieve zorg te bieden.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien MedTech Innovation Award 2022
Eveneens genomineerd in deze categorie was ENATOM  een anatomie-atlas met de unieke combinatie van 3D-fotorealistische anatomie en visualisatietechniek van VIEMR in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Kandidaat waren Curasoft van Curasoft en Power of Four concept – Krios G4 / Selectris X Inside

Klik hier voor juryrapport Scinus Cell Expansion System

Image

CEO Michiel Jannink CEO van Scinus Cell Expansion met juryvoorzitter prof. dr. Lisette van Gemert - Pijnen

Foto: Niels Brouwer