Prix Galien  Award

MedTech Innovation

MedTech Innovation Award 2019 voor EarlySense

Voor de 2e keer in het 26-jarig bestaan van de Prix Galien in Nederland werd de Prix Galien MedTech Innovation Award, bestaande uit een gouden medaille, uitgereikt. De MedTech Innovation Award beloont aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener. In aanmerking voor de Prix Galien MedTech Innovation Award komen innovaties op het terrein van medische apparatuur, diagnostica, eHealth-oplossingen, robotics, domotica, wearables/draagbare technologie, (remote) monitoring, telemedicine, serious gaming, simulatie, big data, digitalisering in de zorg en virtual & augmented reality.

Uit de zes kandidaten koos de jury als meest betekenisvolle innovatie EarlySense van Devices4Care BV.  EarlySense is een innovatief systeem wat in staat is tot vroeg herkenning van risicovolle incidenten door continue contactloze monitoring van mensen in een zorgsituatie. Met behulp van een sensor, die niet door de patiënt gedragen wordt, maar die onder het matras of onder de stoelzitting ligt, worden continu en volledig contactloos de hart- en ademhalingsfrequentie en de mate van beweging gemeten. Het systeem kent daarmee een hoge mate van acceptatie door de patiënt, die heeft er immers ook geen ‘last van’, en betrouwbaarheid. In tegenstelling tot pleisters en armbanden kan het de patiënt niet irriteren of ongewild loslaten. Het systeem is inmiddels klinisch bewezen in meerdere klinische en ambulante zorgomgevingen, zowel in Nederland als daarbuiten.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien MedTech Innovation Award 2019
Genomineerd voor de Prix Galien MedTech Innovation Award waren ook CardioMEMS HF System van Abbott Medical en Hartklepgame van Edwards Lifesciences.

De overige kandidaten voor deze Award waren BD MAX Checkpoints CPO-assay van Becton Dickinson, Miracle Flute van ArtEZ en UrgoStart van Urgo Medical BV.

Klik hier voor juryrapport EarlySense

Image

Directeur Pieter van Roon (Devices4Care) en prof. dr. Marlies P. Schijven, juryvoorzitter Prix Galien MedTech Innovation Award.

Foto: Niels Brouwers