Prix Galien  Award

MedTech Innovation

MedTech Innovation Award 2018 voor FreeStyle Libre

Voor het eerst is in 2018 de Prix Galien MedTech Award, bestaande uit een gouden medaille, uitgereikt. De MedTech Award beloont aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener. In aanmerking voor de Prix Galien MedTech Award komen innovaties op het terrein van medische apparatuur, diagnostica, eHealth-oplossingen, robotics, domotica, wearables/draagbare technologie, (remote) monitoring, telemedicine, serious gaming, simulatie, big data, digitalisering in de zorg, virtual & augmented reality en ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products).

Diabetes is in Nederland een van de meest voorkomende ziektes. Meer dan een miljoen mensen hebben diabetes en naar verwachting neemt dit aantal in de toekomst toe. Hiervan hebben ongeveer 100.000 mensen diabetes type 1, waarvoor tot op heden geen genezing mogelijk is. FreeStyle Libre® bestaat uit een sensor die op de arm wordt geplakt welke de glucosewaarde van het onderhuids bindweefsel uitleest. De gemeten waarden en trends kunnen vervolgens eenvoudig zichtbaar gemaakt worden via een te downloaden app op de eigen smartphone of tablet. Met dit systeem hoeft de diabetespatiënt veel minder vaak geprikt te worden. Het bepalen van bloedglucosewaarden kan betrouwbaar plaatsvinden met deze sensor, die geen individuele kalibratie en is 30 minuten waterbestendig tot één meter dus je kunt ermee douchen en sporten. Het meet dag en nacht automatisch de bloedglucosewaarden, kan elke minuut meten en kan gedurende 8 uur opslaan. De sensor is klein, slechts enkele mm dik en kan ook door de kleding heen uitgelezen worden.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien MedTech Award 2018
Uit de 5 inzendingen koos de jury eerst drie genomineerden FreeStyle Libre van Abbott Diabetes Care, Philips IntelliSite Pathology Solution van Philips Healthcare en VRiend van Horus Experience BV

De overige kandidaten waren: Sapien 3 Heart Valve van Edwards Lifesciences en Trevo XP Provue Retriever van Stryker. 

Het was de 25e jubileum editie van dit evenement. De Prix Galien MedTech Award 2018 werd bij deze gelegenheid uitgereikt tijdens een feestelijk ceremonie na afloop van de FIGON/ Dutch Medicines Days.

Klik hier voor juryrapport FreeStyle Libre

Image
Peter Smienk, Commercial Manager Abbott Diabetes Care en prof. dr. Marlies P. Schijven, juryvoorzitter Prix Galien MedTech Award. Foto: Niels Brouwers