Prix Galien  Award

MedTech Innovation

MedTech Innovation Award 2021 voor VRelax

Bij de 27e uitreiking van de Prix Galien Awards 2021 werd voor het eerst (en hopelijk voor het laatst) de Prix Galien Excellence COVID-19 Award uitgereikt. Deze Award was ingesteld om initiatieven te belonen in de strijd tegen de COVID-19 pandemie. De uitreiking gebeurde online tijdens de 1e editie van de Dutch Health Week in Jaarbeurs. Er waren in totaal 5 aanmeldingen: twee in de categorie MedTech en drie in de categorie Pharmaceutical. Uiteindelijke winnaars in de categorie MedTech werden beide kandidaten STRIP van Genmab / Hubrecht Institute en Luscii van Luscii. De kandidatenproducten werden voorafgaand aan de uitreiking zelf, voorgesteld met korte aansprekende video's. Deze speciale prijs, een fraaie gouden medaille, werd uitgereikt door  juryvoorzitter prof. dr. Marlies Schijven.

Twee lijvige dossiers voorgelegd aan de MedTech Innovation Award jury voor de Excellence Covid-19 Award / MedTech.

STRIP
Een dossier van het Hubrecht instituut in samenwerking met het biotechbedrijf Genmab, voor de ultra high troughput STRIP-robot die per etmaal 20.000 PCR’s kan verwerken en online opleveren volgens de ‘gouden PCR’ standaard; zonder concessies aan de kwaliteit van de analyse. In recordtijd werd een team wetenschappers gemobiliseerd en een unieke samenwerking opgezet met Genmab en de topsector, Sanquin, PAMM en Bedegro, als ook de RIVM en VWS. De scale-up bleek in staat om kennis open te delen en bovendien ook de benodigde technische validatie en kwalificatie in recordtijd af te ronden.

Luscii
Luscii, de spin-off van Focus Crura; die alles wat zij aan apps en infrastructuur bedachten om de zorg digitaal te ‘ontlasten’ van corona voor deze prijs in de strijd brachten. Zo kennen we Daan Dohmen! De Corona Check app, de Thuis na Corona app, Lusci vitals, de telemonitoring software. Heel bijzonder, het zo kunnen samenwerken en opschaling in diverse ziekenhuizen en zorg omgevingen. Dit, met alle benodigde certificeringen en natuurlijk het kunnen voldoen aan vigerende richtlijnen. Luscii staat op scherp.

Het zijn bijzondere tijden. Het zijn bijzonder waardevolle inzendingen. En dat vraagt om een bijzonder en uitzonderlijk gebaar. De jury besloot daarom de Prix Galien Excellence COVID-19 Award / MedTech uit te reiken aan beide geweldige initiatieven.

Klik hier voor juryrapport van Vrelax en STRIP

Image

Esther Lievaart van Luscii en Marvin Tanenbaum van het Hubrecht Institute met een enthousiaste juryvoorzitter Marlies Schijven.

Foto: Sander Blom