Prix Galien Award

Pharmaceutical

Pharmaceutical Award 2018 voor Spinraza®

De feestelijke 25e uitreiking van de Prix Galien  Pharmaceutical Award 2018 vonden plaats na de FIGON/Dutch Medicines Days in De Reehorst te Ede. Nadat alle zeven kandidaat geneesmiddelen aan het aanwezige publiek werd voorgesteld met korte aansprekende video's werd Spinraza® als meest betekenisvolle en innovatie geneesmiddel van 2018 uitgeroepen. De prijs, een fraaie gouden medaille, werd uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. Jan Danser, hoogleraar Farmacologie aan het Erasmus MC

Spinale Musculaire Atrofie (SMA)
Per jaar zijn er in Nederland zo’n 15-20 nieuw-geborenen met SMA, en in totaal schat men dat er »450 SMA patiënten zijn. Tot dusver was er geen behandeling, anders dan bijvoorbeeld fysiotherapie en beademing. Spinraza® (nusinersen) betreft een antisense oligonucleotide (ASO) dat de productie van functioneel Survival Motor Neuron (SMN) eiwit door het SMN2 gen bevordert. Spinraza is nu getest bij presymptomatische zuigelingen en symptomatische patiënten. Een significante verbetering van de motoriek werd gezien bij de groepen kinderen die werden behandeld met Spinraza.

Kandidaten en genomineerden Prix Galien Pharmaceutical Award 2018
Uit de 7 inzendingen koos de jury eerst drie genomineerden Mavenclad® (cladribine tabletten) van Merck BV, Olumiant® (baricitinib) van Lilly Nederland en Spinraza® (nusinersen) Biogen Netherlands B.V.

De overige kandidaten waren: Dupixent® (dupilumab) van Sanofi Genzyme, Lartruvo® (olaratumab) van Lilly Nederland, Orkambi® (lumacaftor/ivacaftor) van Vertex Pharmaceuticals BV en Zinplava® bezlotoxumab van MSD

Het was de 25e jubileum editie van dit evenement. De Prix Galien Pharmaceutical Award 2018 werd bij deze gelegenheid uitgereikt tijdens een feestelijk ceremonie na afloop van de FIGON/ Dutch Medicines Days.

Klik hier voor het juryrapport van Spinraza®

Image
Dr. Dorota Mazurkiewicz, Managing Director van Biogen en prof. dr. Jan Danser, juryvoorzitter Prix Galien Pharmaceutical & Research Award. Foto: Niels Brouwers.