Prix Galien Award

Research

Research Award 2018 voor prof. dr. Reinoud Gosens

De prestigieuze Prix Galien Research Award bekroont het werk van een veelbelovende jonge onderzoeker op het gebied van fundamenteel of klinisch geneesmiddelenonderzoek. In dit jubileumjaar, de 25e uitreiking van de Prix Galien, mocht prof. dr. Reinoud Gosens de Prix Galien Research Award 2018 in ontvangst nemen van juryvoorzitter prof. dr. Jan Danser. Reinoud Gosens is adjunct hoogleraar Translationele farmacologie, bij het Groningen Research Institute for Astma and COPD (GRIAC).

Kandidaten en genomineerden Prix Galien Research Award 2018
Er waren dit jaar maar liefst 10 kandidaten voor de Prix Galien Research Award. Tijdens het juryberaad werden uit de 10 kandidaten 3 genomineerden geselecteerd die conform het reglement en de visie van de juryleden voldeden aan de eisen.

Voor het eerst werd ook niet de winnaar vooraf bekend gemaakt, maar alleen de 3 ‘runners up’ en kregen zij de statuur genomineerd toegekend, dit werden:

dr. Maarten Altelaar, adjunct hoogleraar Biomoleculaire massaspectrometrie en proteomics aan de Universiteit van Utrecht en hoofd Proteomics van het Nederlands Kankerinstituut (NKI),
prof. dr. Reinoud Gosens, adjunct hoogleraar Translationele farmacologie, bij het Groningen Research Institute for Astma and COPD (GRIAC) en
dr. Laura Heitman, universitair hoofddocent Moleculaire farmacologie aan het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR).

Uiteindelijk werd na een korte introductie van de genomineerden aan het publiek prof. dr. Reinoud Gosens uitgroepen tot de winnaar van de Prix Galien Research Award 2018. Reinoud heeft niet alleen zijn doctoraal farmacie cum laude behaald, maar is ook cum laude gepromoveerd. Daarna heeft hij bijna 2½ jaar als postdoc in Canada doorgebracht op de Universiteit van Manitoba te Winnipeg. Hij keerde zo’n 10 jaar geleden terug naar Groningen. Tijdens het afgelopen decennium ontwikkelde hij zich razendsnel, en haalde miljoenen aan grants binnen, waaronder een VENI en VIDI van NWO, en grote subsidies bij het Longfonds. Zijn onderzoek richt zich op nieuwe farmacologische behandelingen van chronisch inflammatoire longziekten, met name COPD. Hierbij staan de anticholinergica centraal. Deze zijn van oudsher bekend als bronchusverwijders, maar mede dankzij zijn preklinische onderzoek weten we nu dat ze ook aangrijpen op ontsteking en weefselremodellering. Een tweede speerpunt van zijn onderzoek betreft de WNT signaal transductie, en hierbij maakt hij o.a. gebruik van long organoïden.

Het was de 25e jubileum editie van dit evenement. De Prix Galien Research Award 2018 werd bij deze gelegenheid uitgereikt tijdens een feestelijk ceremonie na afloop van de FIGON/ Dutch Medicines Days.

Klik hier voor het juryrapport  prof. dr. Reinoud Gosens

Image
Prof. dr. Reinoud Gosens, Prix Galien Research Award winnaar 2018 en prof. dr. Jan Danser, juryvoorzitter Prix Galien Pharmaceutical & Research Award. Foto: Niels Brouwers