Prix Galien Awards25e uitreiking

KANDIDATEN PHARMACEUTICAL AWARD 2018
Dupixent® van Sanofi Genzyme

Dupixent® (dupilumab) vertegenwoordigt een uniek nieuw werkingsmechanisme voor de behandeling van matige tot ernstige AD bij volwassen patiënten die in aanmerking komen voor een systemische therapie.

Lartruvo® van Lilly Nederland

Lartruvo® (olaratumab), een humaan monoklonaal antilichaam dat specifiek bindt aan platelet derived growth factor receptor alpha (PDGFRα) op tumorcellen, is het eerste innovatieve geneesmiddel voor gevorderde wekedelensarcoom (soft tissue sarcoma [STS]).

Mavenclad® van Merck B.V.

MAVENCLAD® (cladribine-tabletten) is ons meest recent gelanceerde MS-medicijn, een MS-medicijn met een patiëntvriendelijk doseringsschema.1 MAVENCLAD is geregistreerd voor de behandeling van volwassen patiënten met zeer actieve Relapsing Multipele Sclerose (RMS).

Olumiant® van Lilly Nederland

Olumiant® (baricitinib) is een hoog selectieve reversibele januskinase (JAK)1/JAK2-remmer voor de behandeling van patiënten met RA, die faalden op eerdere behandeling met disease-modifying anti-rheumatic drugs (DMARDs) of hier niet voor in aanmerking kwamen. Het biedt nieuwe perspectieven op betere uitkomsten en een lagere ziektelast.

Orkambi® van Vertex Pharmaceuticals B.V.

Orkambi® (lumacaftor/ivacaftor) is specifiek ontwikkeld voor patiënten met cystic fibrosis (CF), die homozygoot zijn voor de F508del CFTR-mutatie. Het werkingsmechanisme, dat de onderliggende oorzaak van CF aanpakt, vormt een innovatieve therapeutische benadering waarmee het geschikt is voor bijna de helft van de CF.

Spinraza® van Biogen

Spinraza® (nusinersen) is een antisense oligonucleotide therapie voor Spinale Musculaire Atrofie (SMA). SMA-patiënten hebben een tekort aan SMN eiwit. Nusinersen zorgt ervoor dat exon 7 van het SMN2-gen wordt geïncludeerd in het SMN2-gen product, waardoor er meer functioneel SMN-eiwit beschikbaar komt.

Zinplava® van MSD B.V.

Zinplava®(bezlotoxumab) is a first-in-class human mAb antitoxin that binds with high affinity to C. difficile toxin B and neutralizes its activity by preventing the binding to epithelial cells of the gut. It provides added value in combatting antimicrobial resistance and can play a role in antimicrobial stewardship programs.

KANDIDATEN MEDTECH AWARD 2018
FreeStyle Libre van Abbott Diabetes Care

Flash glucosemeten imet FreeStyle Libre is een innovatieve pijnvrije meetmethode die niet alleen de actuele glucosewaarde geeft maar ook gegevens van de afgelopen 8 uur en een trendpijl die aangeeft in welke richting de glucosewaarde zich beweegt. De sensor wordt aangebracht op de bovenarm en blijft 2 weken in gebruik.

Image
Philips Intellisite Pathology Solution van Philips Digital Pathology Solutions

Philips IntelliSite Pathology Solution is ontwikkeld om de efficiëntie en samenwerking in uw klinisch laboratorium te vergroten. Hoge resolutiebeelden, samenwerkingsfuncties en ondersteuningshulpmiddelen voor casusmanagement kunnen u helpen bij het maken van de volgende stappen in het verbeteren van de workflow en het versnellen van het delen van kennis tussen klinische collega’s.

Sapien 3 Valve van Edwards Lifesciences

Hartklepaandoeningen komen vaker voor omdat mensen ouder worden. Bij een vernauwing van de aortaklep door bijvoorbeeld verkalking, kan de levensverwachting ernstig afnemen. Middels de techniek van de Sapien 3 Transcatheter Heart Valve-hartklepimplantatie, kunnen ook mid- en hoog-risico patiënten worden geholpen die niet meer voor chirurgie in aanmerking komen.

Trevo XP Provue Retriever van Stryker

The DAWN™ Trial demonstrated a 35.5% absolute benefit with stent retriever thrombectomy plus medical management vs. medical management alone. Nearly 50% of patients achieved functional independence when treatment with the Trevo Retriever + medical management was initiated beyond 6 hours from onset.

Image
VRiendjeTM van Horus VR Experience BV

VRiendje is een unieke doe-het-zelf Virtual Reality oplossing. Iedereen kan hiermee VR-beelden opnemen en/of live streamen met de gebruiksvriendelijke mobiele camera en het VR platform. Met VRiendje wordt werken met VR ook voor ieder ziekenhuis toegankelijk. Het brengt de patiënt namelijk virtueel samen met vrienden en familie.

GENOMINEERDEN RESEARCH AWARD 2018
Dr. A.F. Maarten Altelaar

Maarten Altelaar, adjunct hoogleraar Biomoleculaire massaspectrometrie en proteomics aan de Universiteit van Utrecht en hoofd Proteomics van het Nederlands Kankerinstituut (NKI), vindt het vanuit zijn analytisch chemische achtergrond ‘fantastisch’ om methoden te ontwikkelen om onderzoek te doen aan complexe biologische systemen. Het levert hem succes op in de fundamentele wetenschap en in klinisch relevante toepassingen. Zijn vakgebied, de fosfoproteomics, heeft zich intussen zover ontwikkeld dat toepassing in complexe biologische systemen mogelijk is.

Prof. dr. Reinoud Gosens

Reinoud Gosens, adjunct hoogleraar Translationele farmacologie, bij het Groningen Research Institute for Astma and COPD (GRIAC) wil graag nieuwe farmacologische concepten uitdenken en is daarbij nadrukkelijk op zoek naar positionering in de kliniek. Gosens is vooral geïnteresseerd in het ontstaan van chronische ontstekingen en structuurverandering in het weefsel van de luchtwegen. ‘De huidige klassen geneesmiddelen kunnen de luchtwegen wel verwijden, maar beïnvloeden de structuurveranderingen onvoldoende.’ Hij zou dit het liefst wél kunnen veranderen.

Dr. Laura J. Heitman

Laura Heitman, universitair hoofddocent Moleculaire farmacologie aan het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) wil altijd aan nieuwe farmacologische concepten werken en haar ideeën in het lab omzetten tot een meetbaar protocol. In de hoop op nieuwe ideeën voor het ontwikkelen van geneesmiddelen. Haar idee is dat wanneer meer informatie beschikbaar is over waar, hoelang en hoe goed een middel aan de receptor bindt, deze kansen beter zijn.